2009-04-30

Βαρεμάρα

Όπως δημοσιεύτηκε στο Με Αφορά του Υπουργείου Παιδείας.

Ονομάζομαι Πέτρος Αμοιρίδης και όταν πήγαινα σχολείο το ημερολόγιο έγραφε δεκαετία 80. Δε θα μπορέσω να γράψω τα πάντα σε ένα άρθρο. Οπότε θα επανέλθω προσεχώς με νέα άρθρα.

Σήμερα θα θίξω το θέμα της “βαρεμάρας”. Το ξέρω πως το συγκεκριμένο blog δημιουργήθηκε από το Υπουργείο, αλλά επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω πιο απλή γλώσσα.

Χωρίς να ξέρω αν άλλαξε η κατάσταση από τη δεκαετία 80 μέχρι τώρα, θα υποθέσω λόγω Ελλάδας πως δεν άλλαξε. Υποθέτω κάτι τέτοιο, όχι από γενικολογία, απαισιοδοξία και γενικό αφορισμό. Περισσότερο, διότι στατιστικά τα περισσότερα πράγματα στη χώρα μας αλλάζουν με ρυθμό χελώνας. Π.χ. Ακόμα συζητάμε σε γνωστές εκπομπές γιατί η περιφέρεια δεν έχει γρήγορη (ή έστω απλή) σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Ένα πρόβλημα λοιπόν που είχα εγώ ως μαθητής ήταν πως σε κάποια μαθήματα ένοιωθα τόση “βαρεμάρα” ώστε 10 λεπτά μετά την έναρξη της παράδοσης να κρατάω με το ζόρι ανοικτά τα μάτια μου. Προσπαθώντας να αναζητήσω την αιτία, αναρωτιέμαι:

Έφταιγα εγώ; Εγώ ήμουν αυτός που για κάποιο λόγο δεν ήθελα να ακούσω για το συγκεκριμένο μάθημα; Η απάντηση είναι όχι, διότι υπήρχαν μαθήματα στα οποία ήμουν συνέχεια ξύπνιος. Εξάλλου, ακόμα στα προβληματικά μαθήματα, το θέμα τους (π.χ. Φυσική) δε με άφηνε αδιάφορο. Το αντίθετο μάλιστα.

Μήπως έφταιγε ο καθηγητής; Με τα χρόνια έφτασα να πιστεύω αυτό. Για κάποιο λόγο, κάποιοι καθηγητές κρατούσαν συνέχεια το ενδιαφέρον μου σε υψηλά επίπεδα και κάποιοι άλλοι καθόλου.

Το πρόβλημα της Παιδείας είναι πολύπλευρο. Θα πρέπει να πιάσουμε το κουβάρι του νήματος όμως από κάποια άκρη για το ξετυλίξουμε. Μια άκρη είναι οι καθηγητές. Πρέπει να εντοπίσουμε τις αιτίες που οδηγούν κάποιους καθηγητές να βαριούνται τη ζωή τους όταν παραδίδουν.

Δε θέλω σε καμία περίπτωση αυτό να θεωρηθεί κατηγορία απέναντι στους καθηγητές. Αντίστοιχα, μπορώ να γράψω και για τους ίδιους τους μαθητές (όλοι ήμασταν κάποτε). Απλά πρέπει από κάπου να αρχίσουμε.

Νομίζω λοιπόν πως οι καθηγητές θα πρέπει να δώσουν το παράδειγμα και να ωθήσουν τους μαθητές και να τους κάνουν να θέλουν να πηγαίνουν στο σχολείο όχι από υποχρέωση αλλά επειδή τους αρέσει.

Ποια είναι η γνώμη σας; Γιατί υπήρξαν/υπάρχουν καθηγητές που βαριούνται τη ζωή τους;