2009-05-02

Φροντιστήρια

Όπως δημοσιεύτηκε στο Με Αφορά του Υπουργείου Παιδείας.

Σήμερα θα θίξω το ζήτημα των φροντιστηρίων. Δίχως να θέλω να κουράσω, θα πω πάλι πως σχολείο πήγα πριν από αρκετά χρόνια και δεν ξέρω αν ισχύουν και τώρα τα ίδια.

Στην εποχή μου λοιπόν, οι 20 από τους 30 συμμαθητές μου (της ίδια τάξης), πήγαιναν φροντιστήριο. Ήταν μάλιστα φυσιολογικό και αναμενόμενο να πάνε, διότι διαφορετικά δε θα μπορούσανε να περάσουν τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Κάποιοι ξεκινούσαν ακόμα και από το Γυμνάσιο. Στο Λύκειο δε, ήταν δεδομένο πως θα έπρεπε να πηγαίνεις και σε φροντιστήριο.

Οι γονείς, λοιπόν, εκτός από τη ξένη γλώσσα έπρεπε να πληρώνουν και φροντιστήριο με θέμα ανάλογα τη δέσμη που θα επέλεγε το παιδί τους.

Πάντα μου φαίνονταν παράξενο αυτό και μάλιστα το έβρισκα αντίθετο με την έννοια της δωρεάν Παιδείας. Γιατί να πρέπει οι γονείς μου να πληρώνουν για 3 ή 4 χρόνια φροντιστήριο;

Από την άλλη, αν έπρεπε να περάσω στο Πανεπιστήμιο δίχως να πάω στο φροντιστήριο, τι έπρεπε να κάνω για να μάθω τα “κόλπα” και να πετύχω στις Πανελλαδικές; Αφού, το Λύκειο δεν αρκούσε.

Αποφάσισα πολύ νωρίς λοιπόν, να μην πάω φροντιστήριο, μα ούτε να δώσω και Πανελλαδικές. Μέρος των χρημάτων που εξοικονόμησαν οι γονείς μου το δώσαμε αργότερα για να πάω σε ιδιωτικό Πανεπιστήμιο όπου μπορούσα να επιλέξω ακριβώς το αντικείμενο που ήθελα. Θα μπορούσα να βγω στο εξωτερικό, αλλά προτίμησα να μείνω στην Ελλάδα ενισχύοντας την οικονομία της.

Πέρα από τη δική μου ιστορία, ήθελα να πω πως το Γυμνάσιο/Λύκειο πρέπει να αποδεσμευτούν εντελώς από την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια. Ίσως αυτό βέβαια να επηρεάζει μια οικονομική δραστηριότητα όπως είναι τα φροντιστήρια, αλλά πιστεύω πως θα πρέπει να γίνει πάραυτα.

Υπάρχει μια πληγή με παιδιά που φεύγουν στο εξωτερικό να σπουδάσουν διότι δε θέλουν να ακολουθήσουν τον παραλογισμό των Πανελλαδικών. Θα πρέπει το εκπαιδευτικό μας σύστημα Δημόσιο και Ιδιωτικό να έρθει σε ένα τέτοιο επίπεδο, ώστε να είναι πολύ δύσκολο σε κάποιον να επιλέξει το εξωτερικό.

Ένα βήμα λοιπόν, είναι η κατάργηση των φροντιστηρίων ή τουλάχιστον ο περιορισμός τους σε παιδιά που έχουν κάποιες δυσκολίες, αλλά όχι για προετοιμασία για Πανελλαδικές. Επίσης, η κατάργηση οποιασδήποτε σύνδεσης της δραστηριότητας του Λυκείου με τον τρόπο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια.