2009-09-26

Εκπαιδευτικά βιντεο χρήσης GMail στο We Go Web

Για όσους δε γνωρίζουν, είμαι προγραμματιστής. Υπάρχει ένα πρόβλημα όμως με τους φίλους, γνωστούς  και συγγενείς. Δίχως τη διάθεση να τους χλευάσω, δεν είναι εύκολο να κατανοήσουν ακριβώς το επάγγελμά μου. Δεν ξέρουν ακριβώς τι κάνει ένας προγραμματιστής, οπότε όταν προσπαθούν να σκεφτούν σε τι θα τους ήμουν χρήσιμος, ο εγκέφαλός τους βρίσκει αυτόματα ό,τι μοιάζει περισσότερο στο στερεότυπο "προγραμματιστής"  και το γνωρίζουν ήδη.

Ο εγκέφαλος δεν μπορεί να μη δώσει μια απάντηση, ακόμα και αν αυτή είναι λάθος. Ακόμα και αν κάτι είναι ανεξήγητο, ο εγκέφαλος προσπαθεί να το εξηγήσει με κάτι φανταστικό. Βλέπετε: φαντάσματα. Το φαινόμενο περιγράφεται καλύτερα στο εξής παράδειγμα: Ένα μικρό κοριτσάκι βλέπει για πρώτη φορά μια σαύρα και λέει στο μπαμπά του: "Μπαμπά, κοίταξε ένα δεινόσαυρο!" και όταν ο μπαμπάς ρωτάει "Είσαι σίγουρη ότι είναι δεινόσαυρος;", το κοριτσάκι απαντάει "Εεχμμ, λάθος έκανα, κροκόδειλος εννοούσα!". Το κοριτσάκι, είχε δει δεινόσαυρο στα κινούμενα σχέδια και κροκόδειλο σε ντοκιμαντέρ, αλλά ποτέ σαύρα. Όταν πρωτοείδε σαύρα, ο εγκέφαλος μπόρεσε να δώσει μια απάντηση διότι η σαύρα ταίριαζε σε άλλες εικόνες που είχε ήδη καταγράψει.

Έτσι, οι γνωστοί μου με μπερδεύουν μερικές φορές με ένα από τα παρακάτω:

  • Λογιστής
  • Τεχνικός υπολογιστών
  • Τεχνικός δικτύων
  • Γραφίστας
  • Καθηγητής πληροφορικής
  • Ηλεκτρολόγος
  • Ειδικός τηλεπικοινωνιών
  • Ειδικός εγκατάστασης Connex
  • Ειδικός αναστάσεως 10τούς υπολογιστή που έχει να χρησιμοποιηθεί 5 έτη.
Ένα από τα συχνότερα αιτήματα των γνωστών μου είναι να τους ανοίξω email στο ιντερνέτι. Εγώ καλοπροαίρετος και διατεθειμένος  να βοηθήσω όπως πάντα, τους ανοίγω. Έχω παρατηρήσει, όμως, πως ενώ τους ανοίγω τη μια στιγμή, καιρό μετά τα ίδια άτομα μου ζητάνε να τους ανοίξω ξανά. Στο μεταξύ είχαν αδρανήσει και ξέχασαν μέχρι και το ίδιο το email. Εγώ από την άλλη δεν είναι δυνατόν να θυμάμαι όλα τα email που ανοίγω στους φίλους μου.

Με αφορμή το We Go Web, σκέφτηκα να ξεκινήσω μια σειρά από εκπαιδευτικά βίντεο δημιουργίας και χρήσης λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η προσπάθεια We Go Web ξεκίνησε από την Ειρήνη Βουτσκόγλου και υποστηρίζεται από αρκετούς. Μια από τις κατηγορίες περιεχομένου του We Go Web είναι και αυτή της εκπαίδευσης νέων χρηστών. Το We Go Web φυσικά στοχεύει σε πολλά περισσότερα, αλλά μεταξύ άλλων είναι και ένα μέρος που μπορεί να φιλοξενήσει υλικό σαν και αυτό που ξεκίνησα να δημιουργώ.

Αποφάσισα, λοιπόν, να ξεκινήσω μια σειρά εκπαιδευτικών βίντεο χρήσης του GMail, τα οποία μπορείτε να βρείτε στο κανάλι του WeGoWeb.

Έτσι αν οι φίλοι σας μπερδεύουν τη δουλειά που κάνετε και σας ζητούν να τους ανοίξετε ένα email, μπορείτε πλέον να τους παραπέμψετε στα εκπαιδευτικά αυτά βίντεο.