2009-10-11

Να μαλώσω ή να αγνοήσω;

Κάθε μέρα, μπορώ να βρω 10 λόγους να συγχυστώ και να μαλώσω. Ο ασυνείδητος ή εγωιστής ή επιθετικός οδηγός, μια συναλλαγή με το Δημόσιο, μια συναλλαγή με έναν υπάλληλο που βαριέται τη ζωή του σε μια ιδιωτική επιχείρηση, ένας συνεργάτης στη δουλειά μου, ένας πελάτης, ένα τηλεφώνημα προώθησης κάποιου προϊόντος ή υπηρεσίας, ένας ένοικος στην πολυκατοικία μου και ένα σωρό άλλες καταστάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, μπορώ να μαλώσω άσχημα. Υπήρξε μάλιστα μια περίοδος στη ζωή μου, όταν ήμουν νεότερος, που μάλωνα σχεδόν κάθε μέρα. Με τον καιρό έμαθα πως δεν αξίζει τον κόπο. Οι λόγοι για τους οποίους δεν αξίζει τον κόπο είναι οι εξής:

  1. Δε θα σταματήσουν ποτέ τα παλτά (αυτοί δηλαδή που θα σε εκνευρίζουν με τα λόγια τους, τη στάση τους, τις πράξεις τους και γενικότερα τη συμπεριφορά τους).
  2. Ακόμα και αν μαλώσεις, δε θα καταφέρεις να τους κάνεις να αλλάξουν. Πάντα θα πιστεύουν πως αυτοί έχουν δίκιο, και εσύ πάντα θα πιστεύεις πως εσύ έχεις δίκιο.
  3. Ξοδεύεις την αδρεναλίνη σου, γεμίζεις αρνητική ενέργεια και φθείρεσαι ψυχικά και σωματικά για κάτι που ουσιαστικά δεν έχει νόημα. Ακόμα και ικανοποίηση να νοιώσεις βγάζοντας την οργή σου, θα είναι πρόσκαιρη. Όταν ηρεμείς νιώθεις άσχημα.
Αντί να μαλώνω προσπαθώ να αγνοώ εντελώς αυτό που γίνεται γύρο μου. Κοιτάζω τη δουλειά μου και συνεχίζω. Κερδίζω μεταξύ άλλων και χρόνο, αφού δεν αναλώνομαι σε χρονοβόρες κόντρες.

Προσοχή όμως! Πρέπει όντως να αγνοήσετε αυτό που συμβαίνει και όχι να κρύψετε ότι σας ενοχλεί. Πρέπει να φτάσετε στο σημείο να μη σας ενοχλεί καθόλου. Φυσικά, ο καθένας μπορεί να επιλέξει τι τον ενοχλεί και τι όχι.

Δεν υποννοώ πως πρέπει να γίνουμε παθητικοί αποδέκτες οποιασδήποτε κατάστασης. Φυσικά, αν κάποιος προσπαθήσει να μου κάνει κακό, ενεργά, τότε τον πήρε και τον σήκωσε. Απλώς προτείνω από τα 100 πράγματα που μας εκνευρίζουν να επιλέξουμε κάποια με τα οποία μπορούμε να συμβιβαστούμε. Έτσι θα βελτιώσουμε και τη ζωή μας ολίγον.

Δοκιμάστε το. Νομίζω θα εκπλαγείτε από το πόσο πιο χαλαροί θα είστε μέσα στην ημέρα.