2009-10-21

Δεδομένη γνώση

Η ενασχόλησή μου με το Διαδίκτυο ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990. Βέβαια τότε δεν υπήρχε ακριβώς με τη μορφή που υπάρχει τώρα. Καμία σχέση. Εκεί που θέλω να σταθώ όμως είναι πως ακολούθησα όλα τα στάδια εξέλιξής του.

Δεν ξέρω αν αυτό είναι που με κάνει να μπορώ να κινηθώ τόσο άνετα στο Διαδίκτυο ή το γεγονός ότι είναι μέρος της δουλειάς μου. Αυτό που δεν μπορώ εύκολα να αντιληφθώ, όμως, είναι πως βλέπει το Διαδίκτυο ένας (ανεξαρτήτως ηλικίας) που προσπαθεί να το χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά.

Προχθές βοήθησα ένα παιδί μιας φιλικής οικογένειας να εγκαταστήσει τη σύνδεσή του στο Διαδίκτυο για πρώτη φορά. Το ίδιο έκανα την περασμένη εβδομάδα και για ένα συγγενή μεγαλύτερης ηλικίας. Ο συγγενής μου ζήτησε να του εξηγήσω τι μπορεί να κάνει στο Διαδίκτυο. Κόλλησα!

Όλα αυτά τα πράγματα που θεωρώ δεδομένα και που είναι πλέον αναπόσπαστη και αυτόματη γνώση μου, δε μπορούσα να τα εξηγήσω εύκολα. Δεν ήξερα από που να αρχίσω και που να τελειώσω. Για κάθε πρόταση που σκεφτόμουνα να εκστομίσω, έπρεπε να κάνω τόσες παρενθέσεις για εξηγήσεις όσες σχεδόν ήταν και οι λέξεις που απάρτιζαν την πρόταση.

Τελικά, κατάφερα να ξεκαθαρίζω το ομιχλώδες τοπίο του συγγενή. Αυτό που έχει για μένα σημασία, όμως, είναι πόσα πράγματα θεωρώ δεδομένη γνώση ενώ τελικά δεν είναι ακόμα και σήμερα.

Έχοντας τη διάθεση να εξηγήσω όλες τις λεπτομέρειες (λάθος μου) μπέρδευα τελικά τον συγγενή μου. Έπρεπε λοιπόν να μείνω στα απολύτως απαραίτητα. Ακολουθεί χαρακτηριστικός διάλογος από πολλούς παρόμοιους που είχα μέχρι να το καταλάβω αυτό :-)

Εγώ: Ανοίγεις τον browser και πηγαίνεις... (διακοπή από το συγγενή)


Συγγενής: Τι είναι browser


Εγώ: Είναι η εφαρμογή πλοήγησης στο Διαδίκτυο


Συγγενής: Πλοήγησης;


Εγώ: Βασικά, δε πειράζει, άστο, πηγαίνεις Έναρξη > Internet και μετά γράφεις ό,τι θέλεις να ψάξεις να βρεις σε εκείνο το κουτάκι κάτω από τα μεγάλα πολύχρωμα γράμματα που γράφουν Google.