2010-08-07

Περί ριζικών αλλαγών στην Παιδεία

Πριν μερικές μέρες διάβασα σε εφημερίδες και μπλογκ σχετικά με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την Παιδεία. Ειδικότερα, ήθελα να σταθώ στις απουσίες.

Πριν αρχίσω να ωρύομαι ας δοκιμάσω να είμαι αντικειμενικός. Λέει η ανακοίνωση πως μετά την ανακοίνωση των βάσεων θα ανακοινωθούν και άλλες ριζικές αλλαγές για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μέχρι εδώ καλά. Να δω το "ριζικές αλλαγές" και να μη το πιστέψω.

Πριν όμως ανακοινωθούν αυτές οι αλλαγές, ανακοινώθηκε το εξής:

"Σε δραστική μείωση του ορίου των απουσιών για τους μαθητές θα προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας, όπως προανήγγειλε η υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου." (Πηγή: http://enet.gr , Άρθρο: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=190914)

Δεν ξέρω πως φαίνεται αυτό σε εσάς, αλλά προσωπικά μου φαίνεται λίγο κοροϊδία. Κόβεις τις απουσίες, που είναι ένα εργαλείο για τα παιδιά που τα βοηθάει να μην γίνουν φυτά από τη βαρεμάρα στο Λύκειο, δίχως να φροντίσεις πρώτα να φτιάξεις ένα Λύκειο που να είναι τουλάχιστον ενδιαφέρον.

Πήγα στο Λύκειο πριν αρκετά χρόνια και ομολογώ πως οι αδικαιολόγητες απουσίες με έσωσαν τότε από το να πάθω μόνιμη εγκεφαλική βλάβη, λόγω υπερβολικής βαρεμάρας σε συνδυασμό με επαναλαμβανόμενο καταναγκασμό παρακολούθησης καθηγητών που στην καλύτερη περίπτωση είχαν υποστεί λοβοτομή. Αν δεν ήταν οι απουσίες, που με βοηθούσαν να διατηρώ ένα σταθερό ρυθμό αποχής από τους χειρότερους καθηγητές (εντάξει υπήρχαν και κάποιες εξαιρέσεις) δεν ξέρω τι θα ήμουν σήμερα.

Κάποια παιδιά που δεν έκαναν κοπάνες, λόγω πίεσης από το σπίτι, στο τέλος του Λυκείου, περπατούσαν με απλανές βλέμμα, με μειωμένο IQ και δίχως καμία όρεξη για τη ζωή. Ένας γνωστός μου είχε ξεχάσει και το όνομά του. Ένας άλλος, δε θυμόταν ποιο επάγγελμα είχε αποφασίσει να ακολουθήσει. Το είχε αποφασίσει στο Γυμνάσιο (το οποίο ήταν σε ελαφρώς καλύτερη μοίρα) αλλά το μαρτύριο του Λυκείου τον έκανε να το ξεχάσει.

Με την ευκαιρία, θέλω να ευχαριστήσω τις δορυφορικές καφετέριες γύρω από τα σχολεία για το κοινωνικό έργο που επιτελούν όλα αυτά τα χρόνια.

Για να σοβαρευτώ και λίγο (πάνω από 4 σοβαρές προτάσεις καίγομαι)... Κατά τη γνώμη μου, πρέπει πρώτα να διορθωθεί αυτό το κακό που συμβαίνει στα Λύκεια (μέσα βάζω σύστημα, καθηγητές, ύλη, τα πάντα), Α Μ Ε Σ Α, και στη συνέχεια, μαζί σας, μειώστε και τις επιτρεπόμενες απουσίες.

Τώρα είναι σαν να βλέπεις το αποτέλεσμα μιας ασθένειας και να προσπαθείς να το διορθώσεις, αντί να θεραπεύσεις την ίδια την ασθένεια.

Τι να πω... καλή τύχη στο Υπουργείο αν και πλέον δεν πιστεύω πως θα έχουμε ποτέ σωστή Παιδεία.