2012-12-07

Κάντο μόνος

Ρίγανη
Ρίγανη

Μια ζωή βρίζω τους άλλους γιατί βρίζουν τους άλλους.

Εννοώ πως δε γουστάρω όσους κάθονται στον καναπέ και λένε πως το κράτος φταίει, οι ξένοι φταίνε, η τρόικα φταίει, τα συνδικάτα φταίνε, κοκ.

Άρα είμαι οπαδός του "κάντο μόνος, μη περιμένεις από τους άλλους".

Έτσι διάλεξα ένα από δεκάδες πράγματα που μου τη δίνουν: Το γεγονός πως έχουμε οδοκαθαριστές οι οποίοι κάθονται και πίνουν φραπέ, καθώς οι δρόμοι είναι πιο βρώμικοι και από χωματερή. Τόσο καιρό απλά τους έβριζα σε κάθε ευκαιρία και ονειρευόμουν πότε θα γίνουμε Ευρωπαϊκός δήμος σε 140 χρόνια ή πως θα γίνουμε Helsinki (ανάμεσα στις καθαρότερες πόλεις του κόσμου).

Οπότε σήμερα σκέφτηκα, τι μπορώ να κάνω μόνος που να μη μου φάει πολύ χρόνο αλλά να κάνει διαφορά;

Μπροστά στη πολυκατοικία μου έχει ένα δέντρο και έναν κάδο σκουπιδιών και ο δρόμος που τα περιβάλλει γύρω στα 10 μέτρα της πρόσοψης της πολυκατοικίας. Φυσικά κανένας ποτέ δε καθαρίζει εκείνη τη λωρίδα. Έχω δει κάτι οδοκαθαριστές να έρχονται μια φορά στους δύο μήνες, που φαντάζομαι θα το πληρώνονται και υπερωρία, μπορεί από αυτόν που τους βόλεψε στο Δήμο.

Εκεί λοιπόν στο δρόμο και γύρω από το δέντρο έχει κάθε λογής σκουπίδι:

* Φύλλα
* Διαφημιστικά
* Γόπες
* Πλαστικά μπουκάλια κάθε λογής
* Αλουμινένια κουτάκια κάθε ποτού
* Σπασμένα γυαλιά
* Σπασμένα κομμάτια από λεκάνες τουαλέτας
* Χώματα
* Λάσπες
* Κουράδες σκύλων
* Προφυλακτικά
* Χ υλικά που έχουν αποδομηθεί πέραν κάθε αναγνώρισης
* Άνοιξε το λεξικό και διάλεξε μια λέξη στην τύχη

Οπότε, λέω, δε κατεβαίνω να τα καθαρίσω; Το είπα και το έκανα. Μου πήρε μια ώρα να καθαρίσω 10 μέτρα δρόμο, αλλά έγινε τέλειος.

Όσο καθάριζα, οι περαστικοί και οι γείτονες είμαι σίγουρος πως θα με πέρασαν για οδοκαθαριστή. Αυτοί που δε με γνωρίζουν. Οι ελάχιστοι που με γνωρίζουν - γιατί οι σχέσεις των γειτόνων στη γειτονιά είναι υποδειγματικές - σίγουρα θα είπαν: "Μπααα.. τον τρέλανε η κρίση".

Φαντάζομαι πως αν το μάθουν εκεί στον Δήμο, θα στείλουν τίποτα συνδικαλιστές να μου ζητήσουν τον λόγο, διότι κάνω τη δουλειά που θα έπρεπε να κάνουν αυτοί και τους χαλάω τη πιάτσα.

Στα παλαιά υποδήματα μου. Κάντο μόνος.